Druk? Juist even pauzeren!

Druk, druk, druk!

Wat hebben we het toch druk. Alles moet snel, alles moet nu. We komen om in de deadlines en lopen van de ene meeting naar de andere. Zonder stoppen, zonder pauze, zonder goed voor ons zelf te zorgen want we hebben het te druk om voor het belangrijkste goed te zorgen om al die deadlines te halen, namelijk jezelf!

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen begint bij gezond eten en drinken, voldoende rust (lichamelijk en geestelijk) en lichaamsbeweging.
Wanneer je het druk hebt schiet juist de lunchpauze, een goed-voor-jezelf-zorgenmoment, er vaker bij in. “Oh ik eet mijn boterhammetje wel tijdens het maken van het verslag.” Maar als je weet dat volgens onderzoek wij maximaal 90 minuten de boog gespannen kunnen houden? Is dat dan wijs om te doen?
Als je weet dat wanneer we eten tijdens een andere activiteit we niet werkelijk beseffen dat we gegeten hebben en meer kans hebben op gewichtstoename omdat we geen goed signaal krijgen dat we genoeg gegeten hebben?  Is doorwerken tijdens de lunch dan wijs om te doen?
Als je weet dat volgens onderzoek wij regelmatig van onze bureaustoel moeten komen voor lichaamsbeweging. Is acht uur blijven zitten dan wijs om te doen?

Pauze wat houdt dit in?

Pauze is een tijd waarin je je energieniveau omhoog brengt, voedsel tot je neemt en/of lichte lichamelijke inspanning doet die er voor zorgt dat je brein rust krijgt en je daarna fris en fruitig weer verder kan. Pauze is goed voor jezelf zorgen.

De lunchpauze.
Doorgaans een half uur om met gebruik van al je zintuigen te genieten van je eten. Te ontspannen en even de benen te strekken door bijvoorbeeld een wandeling te maken.

De vijfminutenpauze (ook wel plaspauze of koffie-haal-pauze).
Een mini pauze waarbij je elk uur even vijf minuten afschakelt en weg van je bureau loopt om je energieniveau omhoog te brengen en je brein een kans te geven om alles te verwerken en op een rijtje te zetten.  Je zult zien dat je je taak sneller af hebt. Je wordt minder snel moe en na die vijf minuten rust/iets anders doen pak je, fris, je taak weer op. Ook in lange vergaderingen is het een aanrader om na een uur een pauze in te lassen om alle deelnemers fris te houden.

De micropauze.
Een micropauze is een pauze korter dan één minuut. Je loopt niet fysiek weg van je taak maar je neemt even een mentale break van je taak door je aandacht te verzetten naar iets anders dan waar je mee bezig bent. Hierdoor krijgen je hersenen weer even tijd om alles te verwerken en op een rijtje te zetten en je krijgt weer energie om verder te gaan. Dit kan in een vergadering even een grapje maken zijn waarom gelachen kan worden of tijdens bureauwerk even uit het raam kijken om te zien wat die vogel op het hek toch aan het doen is. Een prachtige pauze om even een energie boost te krijgen.

Pauzeren maak het je eigen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *