Een drukke ‘goed voor jezelf zorgen’ dag

Druk, druk, druk!

Wat hebben we het toch druk. Alles moet snel, alles moet nu. We komen om in de deadlines en lopen van de ene (virtuele) meeting naar de andere. Zonder stoppen, zonder pauze, zonder goed voor ons zelf te zorgen want we hebben het te druk om voor het belangrijkste goed te zorgen om al die deadlines te halen, namelijk jezelf!

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen begint bij gezond eten en drinken, voldoende rust (lichamelijk en geestelijk) en lichaamsbeweging (liefst in de natuur). Dit begint ’s morgens al als je op staat en eindigt met een goede nachtrust of begint met een goede nachtrust en eindigt met een goed naar bed gaan ritueel.

Rustig wakker worden en tijd nemen voor jezelf door bijvoorbeeld een korte meditatie zoals de bodyscan te doen en/of stil te staan bij wat je die dag mag doen is een goed begin. Samen met je gezinsleden ontbijten is een mooi begin van de dag.

Wanneer je het druk hebt schiet juist de lunchpauze, een goed-voor-jezelf-zorgenmoment, er vaker bij in. “Oh ik eet mijn boterhammetje wel tijdens het maken van het verslag.” Maar als je weet dat volgens onderzoek wij maximaal 90 minuten de boog gespannen kunnen houden? En dat wanneer we eten tijdens een andere activiteit we niet werkelijk beseffen dat we gegeten hebben en dus meer kans hebben op gewichtstoename omdat we geen goed signaal krijgen dat we genoeg gegeten hebben? Is doorwerken tijdens de lunch dan wel zo’n goed idee?

Als je weet dat volgens onderzoek wij regelmatig van onze bureaustoel moeten komen voor lichaamsbeweging. Is acht uur blijven zitten dan wel een goed idee?

Pauze wat houdt dit in?

Pauze is een tijd waarin je je energieniveau omhoog brengt, voedsel tot je neemt en/of lichte lichamelijke inspanning doet die er voor zorgt dat je brein rust krijgt en je daarna fris en fruitig weer verder kan. Pauze is goed voor jezelf zorgen.

De lunchpauze.

Doorgaans een half uur om met gebruik van al je zintuigen te genieten van je eten. Te ontspannen en even de benen te strekken door bijvoorbeeld een wandeling te maken, liefst in de frisse buitenlucht en met aandacht in het moment voor je omgeving door al je zintuigen te gebruiken en bewust te ademen.

De vijfminutenpauze (ook wel plaspauze of koffie-haal-pauze).

Een mini pauze waarbij je elk uur even vijf minuten afschakelt en weg van je bureau loopt om je energieniveau omhoog te brengen en je brein een kans te geven om alles te verwerken en op een rijtje te zetten. Je zult zien dat je je taak sneller af hebt. Je wordt minder snel moe en na die vijf minuten rust/iets anders doen pak je, fris, je taak weer op. Ook in lange vergaderingen is het een aanrader om na een uur een pauze in te lassen om alle deelnemers fris te houden. In deze pauze kun je ook even een minuutje nemen om je aandacht naar je ademhaling te brengen om echt even je brein rust te gunnen.

De micropauze.

Een micropauze is een pauze korter dan één minuut. Je loopt niet fysiek weg van je taak maar je neemt even een mentale break van je taak door je aandacht te verzetten naar iets anders dan waar je mee bezig bent. Hierdoor krijgen je hersenen weer even tijd om alles te verwerken en op een rijtje te zetten en je krijgt weer energie om verder te gaan. Dit kan in een vergadering even een grapje maken zijn waarom gelachen kan worden of tijdens bureauwerk even uit het raam kijken om te zien wat die vogel op het hek toch aan het doen is. Een prachtige pauze om even een energie boost te krijgen.

Pauzeren door de dag maak het je eigen! En dan komt de avond.

Voor een goede nachtrust is het zaak dat je op tijd begint met afschakelen. Dit kun doen door enkele uren voor je naar bed gaat je telefoon op niet storen te zetten (tip: stel het automatisch in!), de lichten te dempen en niet meer met werk bezig te zijn. Verder is het handig om geen cafeïne houdende dranken meer te nuttigen en ook geen alcohol. Cafeïne pept je op en ondanks dat alcohol je kan helpen om sneller in slaap te vallen, slaap je meestal niet diep na de consumptie ervan. Dus wanneer je slecht slaapt is een mok warme (anijs)melk of milde kruidenthee (kamille) een betere optie. Je lichaam begint dan langzaam aan het idee te wennen dat het mag afschakelen en begint zich voor te bereiden om te gaan slapen. Een lekkere warme douche met bijvoorbeeld een douchegel met lavendel is ook een goede tip. Lavendel staat bekend om zijn rustgevende werking.

Lig je lekker tussen de lakens dan kun je nog om je dag af te sluiten drie momenten in je dag benoemen waar je positieve gevoelens over hebt, dankbaar voor bent en/of trots op bent. Geef ze alle drie aandacht door ze te benoemen en te herbeleven. Je kunt hierna er voor kiezen om bijvoorbeeld nog een bodyscan te doen of anders verplaats je aandacht naar je ademhaling terwijl je in je favoriete slaaphouding gaat liggen. Komen er gedachten dan laat je die als een wolkje aan je voorbij gaan en brengt je aandacht terug naar je ademhaling. Welterusten!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *